Del
Search Engine
                                                                    

Sådan fjerner du skimmelsvamp i din bolig

Skimmelsvamp kan ofte vaskes af, men nogle gange er du nødt til at fjerne de materialer, hvor skimmelsvampen gror og udskifte dem med nye. Vigtigst er det, at du finder årsagen til angrebet.

 

Hvornår bør du fjerne skimmelsvamp?

Man kan ikke fastlægge, hvor meget skimmelsvamp der skal til, før det er sundhedsskadeligt. Det er meget forskelligt, hvor følsomme mennesker er over for svampene. Det er langt fra alle, der reagerer på skimmelsvamp, altså er allergiske. Det er mere almindeligt at være allergisk overfor pollen, dyr eller husstøvmider, end at være allergisk overfor skimmelsvamp.

Skimmelsvampe findes jo alligevel overalt i naturen, og det er relativt få danskere - kun ca. 1-3 procent - som bliver allergiske over for skimmelsvampe.

Uanset omfanget af skimmelsvampen bør du gøre noget straks, hvis:

 • Der er beboere, som reagerer kraftigt på skimmelsvamp.

Du bør gøre noget hurtigst muligt, hvis:

 • Du registrerer større områder (mere end 1 kvadratmeter) med skimmelsvamp på overflader eller i nogle af de konstruktioner, som støder op til beboelsesrum. Det gælder bl.a. i stuer, værelser, køkken, bad og andre rum, som bruges meget, fx kælderrum, der er indrettet til hobbyrum el.lign.
 • Du konstaterer større områder i krybekældre under beboelsesrum, hvor det er muligt, at der kan trænge luft fra krybekælderen op i rummet.
 • Konstruktioner, hvorfra der kan trænge skimmelsvampe eller sporer ind i opholdsrum. Det er fx konstruktioner med indvendig efterisolering, hvor dampspærren ikke er tæt.

Du bør gøre noget, men det er ikke så presserende, hvis:

 • Der er mindre end 3 kvadratmeter med skimmelvækst i rum, hvor du kun opholder dig kortvarigt. Det vil typisk være i ubenyttede kælderrum eller lofts- og tagrum.

Hvordan fjerner du et mindre angreb af skimmelsvamp?

Lad være med at gå i panik, hvis du opdager, at der er et angreb af skimmelsvamp i din bolig.

Skimmelsvampe findes alle steder. For at skimmelsvampen kan gro kræves der organisk materiale, ilt og fugt. Organiske materialer og ilt findes overalt. Så det er fugten, du skal koncentrere dig om at få elimineret. Der kommer naturligvis fugt i badeværelset men hvis du lufter grundigt ud, bør det ikke være et problem. Men man kan ofte se angreb af skimmelsvamp, fx i fuger, hjørner og på lofter, vægge og gulve. Desuden findes der ofte skimmelsvamp angreb i kanten ved ruderne på vinduesrammer.

Årsagen til angrebet på badeværelsesvinduer sker, fordi den varme fugtige luft fortættes på ydervægge og vinduer, og dermed danner dug og så har man fugtkilden, som der kræves for at der kan opstå skimmelvækst.

Hvad skal du gøre, når du opdager et større angreb af skimmelsvamp?

Er der større områder med skimmelvækst, eller lugter der muggent, er det en god idé at få undersøgt boligen grundigt, før du gør noget. Du skal få identificeret de stede, hvor der kommer så meget fugt, at der kan vokse skimmelsvamp. Ellers risikerer du at bruge mange penge på at fjerne skimmelvæksten blot for at opdage, at problemet vender tilbage efter kort tid igen.

Før du går i gang med at fjerne skimmelvæksten, bør du bl.a. undersøge følgende:

 • Hvor meget skimmelvækst er der i boligen?
 • Hvor vokser svampene?
 • Hvad er årsagen til skimmelvæksten?
 • Vokser svampene i eller lige op til beboelsesrum, eller vokser de på steder, hvor du ikke kan komme i kontakt med dem eller deres sporer?
 • Er der skimmelsvampe i skjulte konstruktioner?
 • Hvilke arter skimmelsvampe vokser i boligen, og hvor sundhedsskadelige er de?

Det er en god idé at få et firma med ekspertise i skimmelsvampe til at foretage denne undersøgelse. Man kan ikke selv undersøge skjulte konstruktioner for skimmelsvamp.

Skimmelsvamp analyse og skimmelsvampe test

I nogle tilfælde er man nødt til at foretage forskellige målinger for at konstatere, om der er skimmelvækst, såsom måling med aftryksplade eller mykometer-test.

Det kan også være nødvendigt at åbne op til de bagvedliggende konstruktioner, hvis der er mistanke om angreb i lukkede konstruktioner.

Skimmelsvamp analysen eller besigtigelsen, vil give dig konkret indsigt i forholdet om boligen er alvorligt tilredt med skimmelsvamp og om der skal professionelt sanatører til at udfører opgaven.

har du spørgsmål, er du altid uforpligtende velkommen til at ringe til os på 75 92 91 00 eller sende en mail ssh@boms.dk . eller send os en besked ved tryk her.